Eerste release nieuwe fork-distributie Rocky Linux server

Na 7 maanden werk heeft Gregory Kurtzer een nieuwe fork van CentOS uitgebracht: Rocky Linux CentOS is een populaire fork van de daarvoor-populaire RedHat Enterprise, die dit grote Amerikaanse bedrijf een paar jaar geleden van de oprichter van Centos, ook Kurtzer terugkocht. En RedHat zelf, dat werd twee jaar terug gekocht door IT-mastodont IBM voor $34 miljard.

Analisten denken dat Rocky binnen no-time de populairste server distributie zal worden. Deze episeode in de soap begon toen CentOS/RedHat in november 2020 bekend maakte dat CentOS 8 nog maar een jaar te leven had. End of Life.

Iedereen die dus net een server(park) gebouwd had op Centos8, zoals EloqArch, zit dus in de shit. Dit is de escape. Het gaat heel druk worden bij Rocky. En dan nog: CentOS zelf begon op soortgelijke wijze, nadat RedHat het business model rond hun Enterprise Server veranderde: dikke licentie kosten. Jawel het gaat alleen maar om geld. Ik geloof maar 300 – 400 per jaar voor een server. Zuinig als we zijn gaan we dat er niet voor lappen natuurlijk.

Het lijkt wel een soap.

WTF hoe kan dat?

Deze soap is alleen mogelijk dank zij het licentiemodel van de Linux Kernel en de GNU Compiler Collecion GCC. Er zijn maar een paar regels, ooit geformuleerd door de stoffige nerd Richard Stallman en getiteld:

Free Software Feedom Principles:

  • De vrijheid om het programma te gebruiken zoals jij dat wilt, voor elk doel (vrijheid 0).
  • De vrijheid om de manier waarop het programma werkt te bestuderen, en om het aan te passen aan je behoeften (vrijheid 1). Beschikbaarheid van de broncode is noodzakelijk hiervoor.
  • De vrijheid om het programma te verspreiden, zodat je anderen kan helpen (vrijheid 2).
  • De vrijheid om het programma te verbeteren en te verspreiden, zodat de hele gemeenschap hier voordeel van heeft (vrijheid 3). Beschikbaarheid van de broncode is ook hiervoor noodzakelijk.

Al deze vrijheden samen kunnen dus leiden tot forks, waarbij een ander verder gaat met jouw code. Maar als jij goed voor je project zorgt gebeurt dat niet natuurlijk. Dit is de kracht van het hele ecosysteem van lde linux kernel, de developer tools en talloze bibliotheken.

Qua business model is het ook de zwakte. Aan de software valt basically niets te verdienen, want de eerste klant die je hebt kan met de broncode zelf een fork maken. Microsoft probeerde in de nineties al om Linux te kopen en dat lukte dus niet. Want: fork. Inmiddels heeft Microsoft het roer omgegooid en kun je in Windows 11 ook Linux en Android (Android is ook Linux inside) binaries draaien.

Eloquent Architect 161

Eloquent Architect 161