Hoe deze journaliste tobt met haar smartphone-addiction

Hierna ga ik echt minderen.

Laatste zin van het artikel. klinkt niet anders dan een alco verslaving

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/01/ik-wil-van-mijn-smartphone-af-a4033620

Ellen de Bruin, we leven met je mee. Elke dag zie ik wel enkele leerlingen die ten onder gaan aan hun veegplaat.

Ben jij smartphone-verslaafd?

Top-3 zelfcheck volgens Eloq Arch.

  1. Je hebt m 24×7 bij je, altijd in de aanslag. Op de racefiets, te paard en bij het hond uitlaten. Hij ligt naast je bed en het eerste dat je doet als je wakker wordt is dat ding checken.
  2. Je mist tijd. Ineens is het een uur later. Ineens is de les afgelopen. Ineens is was het bedtijd.
  3. Je RL komt in de knel, dat merk je en dat wil je niet. Dus je wou minderen, maar ja, wie is er baas en wie is er de slaaf?

Smartphone-verslaving.

Dat woord klopt niet. Het is


Smartphone-verbazing
De smartphone is _de_baas_ geworden.

Eloquent architect

Wat kun je doen?

Overweeg je serieus om in te grijpen, neem dan contact op met je mentor, het Intern Ondersteunings Team in kamer H109 (zij werken met geheimhoudingsplicht) of buiten school met de GGD, je huisarts of met specialisten als Trubbendorfer. Of, hé, das leuk, chat gewoon met de Kindertelefoon. Van 8-18 jaar.

Tips bij zelfhulp

Wil je net als Ellen de Bruin nog geen professionele hulp maar ga je het gewoon zelf proberen, begin dan bijv. bij de tips van bijv. de Afkickkliniekwijzer of van (mijn favoriet) SOChicken. Hij is een meester in de mix tussen het jezelf makkelijk maken en het jezelf voor de gek houden.

Hoe help je een vriend?

Steun je vrienden bij het krijgen van zelfinzicht of bij het nemen van een volgende stap in de juiste richting. Steunen, dat is, positief praten de goede kant op, dus niet afzeiken want dan trap je iemand nog verder de grond in en gaat hij de dopamine weer online zoeken.

Jij en ik gaan iemand niet van die verslaving af helpen, dat kan iemand uiteindelijk alleen zelf en een pro is er nu eenmaal het beste in om iemand daarin te begeleiden. Dus vooral doorverwijzen naar een betere hulp dan jij.

Eloquent Architect 161

Eloquent Architect 161