Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in de fout bij burgerspionage en de minister wist het gewoon

Al in April had het NRC de scoop dat de NCTV-coordinator op grote schaal informatie over burgers verzamelde en verspreidde. Met o.a. nepaccounts.

Minister Grapperhaus ontkende dat dit niet mag in de Tweede Kamer. Maar toen al dachten zijn juristen daar heel anders over. Staat nu in de NRC. Want het stond in interne documenten van het ministerie die zijn opgevraagd via een WOB-verzoek.

Minister valt over liegen over
mag-ik-burgers-bespioneren .

Nieuws van volgende week (voorspelling)

Tweakers meldt ondertussen dat de minister al eerder intern was gewaarschuwd. “In februari 2021 waarschuwden juristen volgens de documenten dat de dienst onrechtmatig handelde bij het verzamelen, opslaan en analyseren van de privacygevoelige informatie. In 2018 zouden deze juristen daarnaast hebben gemeld dat niet alle activiteiten van de NCTV een ’toereikende wettelijke grondslag’ zouden hebben.” NRC zou nog meer documenten naar buiten wobben en naar verluidt zou daarin staan dat al in 2013 bekend was dat dit niet kon.

2013, dat is in deze een magisch getal. Het jaar dat Snowden zijn documenten naar buiten bracht. Niet door te wobben, maar met inbraken in systemen bij geheime diensten waar hij werkte. Sindsdien weten we dat de VS de wereld bespioneren.

Eloquent Architect 161

Eloquent Architect 161