Een video platform voor het onderwijs

Dit is een opdracht voor 3-4 deelnemers met front- en back-end gemixed. Looptijd: 2 x 5 weken. Resultaat: opstelling + video + presentatie (geven).

Waarschuwing. Ik ben semi-audiofiel en draai zelf een Hifiberry DAC+ met de Qobuz streaming service.

Eloquent architect

Een video platform voor het onderwijs: streaming en on-demand.

Een school heeft moeite met het overstappen op vooraf-opgenomen lessen, flipping the classroom en andere moderne werkvormen. Enkele docenten lukt het wel. De directie wil de voorlopers graag steunen en tegelijkertijd het pad wat makkelijker maken voor de rest om te volgen. Jij gaat proberen de directie te overtuigen van je goede advies.

De docenten willen live lessen kunnen streamen, de stream opnemen, na-bewerken, uploaden naar het video hosting platform. Voor de streaming willen we nog best afhankelijk zijn van derden maar de hosting van video’s nemen we in eigen hand. Geen advertenties en controle over de content, dat willen we. De leerlingen moeten met 2 of 5 klassen tegelijk on-demand video te kijken.

Jouw taak is het om:

 • Een voorstel te doen voor een self-hosted on-demand video platform dat kan draaien op een VPS of via een andere cloud technologie. Beperk je tot Mediagoblin en Peertube voor de hosting van de on-demand video service. Maak een afgewogen keuze waarbij je voor- en nadelen van elk bespreekt. Graag de hele server stack overzien.
 • Voor video-editing gebruik je Openshot of Adobe Premiere. Gebruik OBS Studio of Vokoscreen voor screencast.
 • Je moet ook video lessen kunnen streamen met deze software stack. Bijv. OBS Studio -> Youtube. Elke oplossing die het doet is mooi.
 • Welke technische specificatie is haalbaar / vereist om de video’s over 5-8 jaar nog te kunnen gebruiken? Denk video resolutie en codec, audio resolutie en codec, video container.
 • Op basis van 2 klassen parallel tegelijk gebruik makend van de service – een kosten prognose voor 12 maanden
 • Op basis van 5 klassen parallel tegelijk gebruik makend van de service – een kosten prognose voor 12 maanden
 • Maak een video demo van de hele software stack van je voorstel – screencast audio + video, montage, upload, eindproductie, web publishing (wordpress). Maak een video van je opstelling en upload deze naar je demo omgeving.
 • Bouw, maak en geef een presentatie voor de directie van de school om ze over te halen te investeren in de door jou geadviseerde self hosted streaming video platform.

Theorie Kennis.

De theorie voor dit blok vind je in dit artikel: High-resolution audio: everything you need to know. (PNG Mirror) Een andere bron is dit Qobuz vs Tidal artikel. Dit draait allemaal om het omzetten van analoge audio naar een digitaal formaat. Immers: een computer kent alleen digitaal. Maar hoe dan?

Daar komen wat technische termen bij kijken.

 • Sample Frequency: hoeveel keer per seconde neemt je een sample. Een cd gebruikt 44.1 kHz
 • En hoe nauwkeurig sla je die sample dan op. Hoeveel bit data neem je ervoor. 8-bit is oldschool blikkerig. 16-bit is standaard. 24-bit is high-res.
 • Compressie vind ook nog plaats in een bepaald algoritme. Codec wordt dat meestal genoemd. MP3 is bekend van naam, maar is dat altijd de beste?
 • Video resolutie: het aantal beeldpunten van je opname. Op youtube kun je bij het kijken kiezen voor lager, maar nooit voor hoger dan de originele upload.
 • Video FPS. Frames per seconde. Laat nu maar even op 25 staan, dat is zat voor ons.
 • Toepassing. Wat ben je eigenlijk aan het doen? Welk probleem wil je oplossen en welke codec in welke sample frequency / bitrate is er dan geschikt. Wil je je video uploaden naar Youtube of Bitchute, welke codec (voor zowel audio als video) worden er ondersteund?

Wat Eloq Arch thuis draait

Alleen audio jongens.

Rubrics

3579
B1. Algoritmen (streaming en on-demand a/v codecs)Geeft een passend advies voor video- en audio encodering.Geeft een geschikt en sterk onderbouwd advies voor video- en audio- encodering van streaming en on-demand.
ArchitectuurGeeft een passend onderbouwd advies over de architectuur van de opname-workflow en het server-backend.Realiseert een demo van een passend onderbouwd advies over de architectuur van de opname-workflow en het server-backend.

Officiële eindterm: Domein B: Grondslagen. Subdomein B1: Algoritmen.

De kandidaat kan een oplossingsrichting voor een probleem uitwerken tot een algoritme, daarbij standaard-algoritmen herkennen en gebruiken en de correctheid en efficiëntie van digitale artefacten onderzoeken via de achterliggende algoritmen.

Advies Eindexamenprogramma, SLO

Officiële eindterm: E. Architectuur. E1. Decompositie.

SLOVertaald naar deze opdracht
De kandidaat kan de structuur en werking van digitale artefacten uitleggen aan de hand van architectuurelementen, dat wil zeggen in termen van de niveaulagen fysieklogischen toepassingen, en in termen van de componenten in deze lagen en hun onderlinge interactie.Kan de architectuur van het on-demand video platform duidelijk maken op directie-niveau (niet te technisch).

Officiële eindterm: State Transition Diagram

TBD

Eloquent Architect 161

Eloquent Architect 161