Modelleren en Diagrammen 100 in excel

De meest gebruikte programmeertaal wereldwijd is Excel. Jawel. Dat beweert Dr. Felienne Hermans MSc., tenminste en zij kan het weten.

Ik gebruik alleen Google Drive Spreadsheets want dat werkt beter met online publiceren. Verder is het hetzelfde, boeit niet. Gebruik de versie die jij wilt: Excel op de PC, in Office 363, Google Drive of voor mijn part, LibreOffice.

Het document

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1qJifu3Qedy1DzuG4mGo8ARGu1UMqKeLJmMupgwETNfY/edit?usp=sharing

Opdracht 1. Programmeer de formule

Bestudeer het document Diagrammen en Formules level 1-100. In de toelichting onderaan vind je telkens de tricks die gebruikt zijn.

De eerste opdracht is nu om de allerlaatste kolommen S en T te maken volgens de gegeven formule uit kolom Q. Maak ook het diagram erbij, zo steil mogelijk.

Opdracht 2. Zoek een tweede gegevens reeks

Op https://allecijfers.nl/gemeente/maassluis/ of een heel andere bron (bijv een economisch bron als https://www.cbs.nl/nl-nl/economie ) ga je op zoek naar ofwel gegevens die deze verschrikkelijke trend nog erger maken. Of je gaat op zoek naar gegevens die het allemaal wat in context plaatsen. Wat luchtiger maken. Het is allemaal niet zo erg. Niks gevonden? Probeer https://cbsinuwbuurt.nl

Op dezelfde manier als in het voorbeeld document ga je te werk:

  • neem de gegevens netjes over en vermeld de bron. Neem een screenshot van je bron, of ander bewijs. Over twee jaar is de bron-site immers anders.
  • maak berekeningen uit de gegevens, om zo een ander beeld van de gegevens te krijgen. Doe dit om een interessant statistiekje op te sporen. Dat kan ook vergezocht zijn.
  • beperk de gegevens door het maken van selecties
  • kom met een model.
  • bouw het model in een formule
  • zet de formule om in een reeks gegevens / prognose
  • maak hiervan een diagram.
  • Geef bij elke stap een toelichting van wat je gedaan hebt en waarom.

Afronden

Zorg dat je excel sheet online komt ZONDER persoonlijke gegevens erin. Met name bij een upload XLS is dat een probleem. Toon ook apart screenshots van de belangrijkste kolommen en diagrammen. Licht je conclusie nader toe.

Eloquent Architect 161

Eloquent Architect 161