Vervolgopleidingen Toegepaste Informatica

Nu de informatica als vakgebied min of meer ‘af’ is (… echt ja?) zou ik al “mijn leerlingen” aanraden vooral een studie te kiezen waarbij Informatica een hulp is en geen doel op zich. Toegepast in economie. Als deel van Creative Technology of Creative Arts. Of alsnog in de hoek waar nog wel ontwikkeling is: op het snijvlak van menselijke en digitale psychologie.

Welke opleidingen onderscheiden zich op mijn netvlies en waarom?

Informatica & Economie in Leiden

Deze Bachelor Informatica-specialisatie van de Universiteit Leiden onderscheidt zich doordat je de economie-vakken in Rotterdam volgt bij de Erasmus. Je reist veel, je ziet veel van het land en het studentenleven. Qua informatica is Leiden tof omdat je de onderwijskundig sterke Felienne Hermans hebt rondlopen. (1,2) Ze is een uitstekende speaker want als je mij inspireert, dan doe je ergens iets goed.

Creative Technology in Twente

Hier leer je niet zozeer bepaalde specifieke technologie zoals we die kennen, met kennis die al 30 of 50 jaar vastgetimmerd is. Zoals SQL Databases. Nuttig, moet je kennen, maar ga er nou niet te lang op in. Is mijn mening. En in de Informatica opleidingen zijn dit soort standaardnummers vermoedelijk helemaal vastgeroest. Enter Creative Technology (universiteit Twente). leer je vooral heel snel nieuwe technologie eigen maken. Hoe pak je iets nieuws op? Je begint bij het probleem, het maatschappelijk probleem. Je werkt mee aan het ontwerp en bouwt prototypes die je test met de gebruikers. Bij Creative technology werk je met electrotechniek, programmeren en design om iets nieuws te maken. Dit is een Engelstalige opleiding.

Digital Media & Arts in Utrecht

In Utrecht bruist het zowel in als naast het onderwijs met digitale media. Bij de opleiding Interactive Performance Design werk je op de mix van theater en performance, installatie, kunst en technologie. Meer muzieknerd? De opleiding Composition for the Media leert je de geluidjes maken die je hoort onder games en commercials. Ook zijn er in Utrecht leuke initiatieven als Creative Coding Utrecht. Heb je op Airybubbles7 de smaak van P5JS (VWO5/6) te pakken gekregen dan heb je in Utrecht alvast een kleine voorsprong op je studiegenoten, want daar doen ze het ook.

Auditie filmpje van een (aanstaand?) Composition for the Media student.

Cognitive Science en AI in Tilburg

Tilburg is altijd al sterk in psychologie. Cognitive Science is de mix tussen Psychologie en Informatica. De bachelor opleiding Cognitive Science and Artificial Intelligence werk je op deze spannende kruising van mens en computer. Je krijgt te maken met technologie rond programmeren, Deep Learning en Machine Learning. Dit is een Engelstalige opleiding.

HBO Informatica?

Veel meer beroepsgericht zijn de HBO opleidingen Informatica. Die van de Haagse Hogeschool zou ik aanraden omdat het eerste halfjaar voor iedereen hetzelfde is. Je maakt kennis met Business, & Data Management, Innovative Development, Security, Networking en Software. Je keuze voor de vervolgrichting is tevens bepalend is voor de locatie van je studie: Den Haag, Zoetermeer of Delft.

Doe een onderwijs-minor op je HBO-ICT, dan kun je later alsnog voor de klas
zonder extra opleiding.

Plus garantie voor cultuurshock.

https://www.kiesopmaat.nl/modules/?type=m&q=educatie+ict

Bachelor vs. Master

Ik ben zelf van voor-de-tijd van Bachelor-Master dus ik heb het maar even uitgezocht. Met Havo op zak wordt het een bachelor op het HBO en met VWO kun je nog kiezen tussen een bachelor op HBO of Uni. En dat scheelt ook in tijd.

https://www.exactwatjezoekt.nl/actueel/artikel/hoe-word-je-master-of-science

Eloquent Architect 161

Eloquent Architect 161