Dutch ISPs block rt.com

De Europese Commissie heeft de Russische websites rt.com en sputnuk.com verboden. De grote Nederlandse ISPs hebben volgens de NOS hieraan meegewerkt. De Autoriteit Consument en Markt ACM verbiedt dit soort blokkades normaal gesproken, maar nu dus niet. Ook RT zelf bericht over het nieuws via

https://www.rt.com/news/551479-dutch-internet-providers-block-rt-sputnik/

Kritiek op blokkade

De IPSs hebben kritiek op de censuur-regel. Dit is helemaal niet onze rol. En het is ook niet effectief (dat zien we dus inderdaad ja). Bits-Of-Freedom zegt zich zorgen te maken dat de Raad van Europa zo gemakkelijk toegang tot informatie kan blokkeren.

DNS Blokkade omzeilen

In eerste instantie maken de ISPs de blokkade alleen actief via het DNS (Domain Name System): het systeem dat een domeinnaam omzet in een IP nummer. Met dat nummer maak je vervolgens echt de verbinding.

Om de blokkade te omzeilen kun je in dit geval een andere DNS-server instellen dan dat je ISP meegeeft aan je verbinding. De instelling kun je doen op elke computer / toestel apart of op de router van je thuisnetwerk. In dat laatste geval hoef je het dus maar 1 keer te doen.

Welke andere DNS Service kies je?

(*) persoonlijke aanbeveling

Geblockte sites na omzeilen

Heb je de andere DNS Servers ingesteld, bezoek rt.com nogmaals. Je kunt de site gewoon bezoeken maar niet helemaal.

De video’s op youtube worden ook netjes geblockt. Nou, hiermee krijgen we de Russen wel onder de duim!

Update: er komt een rechtzaak

Verschillende Nederlandse hosters bereiden een rechtszaak voor tegen een EU-besluit. Ze vinden dat een rechter moet toetsen of een opgelegde blokkade van Russische staatsmedia in strijd met een vrij en open internet. Ook ontbreekt volgens hen de juridische onderbouwing.” meldt Computable

Eloquent Architect 161

Eloquent Architect 161