Leerlijn Vector Art

Een leerlijn is een serie opdrachtjes.

Dit is een overzicht van onze lessen met Inkscape en Illustrator, de vector teken programma’s.

Basisvormen
Basisvormen

Level 1

Je begint  je Illustrator of Inkscape ervaring met een eenvoudige tekening maken uit basisvormen. Die kies je allemaal gewoon in de toolbox.

Kleuren en lijnen

Je moet kunnen werken met Basisvormen, Kleur&Lijnstijl, naar voren en naar achteren, schalen, arrangeren / verdelen. Probeer in Inkscape de afgeronde hoeken met de 2e pijl.

Groeperen en arrangeren /verdelen

Bij de oldschool GSM, als je het goed wilt doen, maak je eerst 1 button uit een aantal elementen door te groeperen. Kies buttons 1,2,3, elk selecteren met SHIFT-klik, dan groeperen (is dat CTRL-G of Shift-G?). Groep kopiëren plakken. Cijfers 1,2,3 heb je nu.

Dan moet je 3 toetsen op 1 rij selecteren en arrangeren / verdelen met de ingebouwde tools. Dat 4x doen voor de 4 rijen. Met de hand krijg je het niet strak – of je moet de coordinaten X en Y slim hebben aangepakt 😉

Deze GSM maak je na met enkele kleine tips.

Handig worden met de vingers en de tools, dat is wat je moet.

Level 2

De Dolfijn opdracht is essentieel. Hier moet je werken met de Pen tool.

Pen Tool: curves die je weer kunt aanpassen

Streepje voor een ronding, klik voor een hoekpunt. Omzetten van hoek naar ronding en terug. Hopelijk maak ik de video eens voor je. Illustreer je naam en de Pop-Art selfie poster zijn leuk, maar je kunt ze skippen. Gauw naar 3.

Level 2 Hoofdopdracht

Level 2 Extra

Level 3

Een geheel van text, afbeelding en kleuren.

Op dit niveau leer je waarom je die of die kleur kiest. Welke emotie of gevoel je oproept. Je moet kleur kunnen gebruiken in een logo dat vooral uit tekst bestaat. Zorg voor eenheid en balans in je compositie. Als je de doelgroep en het product erbij haalt, maak je een totaalconcept. In principe een front-end aangelegenheid. Als het klopt, kun je het vanuit de verte al zien.

ishtar-space-10
Ishtar Air Space

Level 4

Eindproductie

Om je eindproduct in allerlei digitale formaten te realiseren moet je leren werken met Artboards (Illustrator). In Inkscape heb je dat niet, maar ook daar moet je naar .PNG exporteren. Check de achtergrond en de exacte afmetingen.

Eindopdracht

Dit is mijn eigen eindniveau – om beter te worden moet je nu echt elders gaan shoppen 😉

Eloquent Architect 161

Eloquent Architect 161