Social Media Fails Vlog

Maak een video met je mobiel over een van de fails die je vaak ziet op social. Je kiest uit 1 van de 9 onderwerpen. Met je groepje schiet je je beelden. Je monteert het af met een begin en een einde. In de klas kijken we elkaars video’s, gedeeld in Teams. Thuis kun je ‘m samen ook nog kijken. Gaat niet online en ook niet viral.

Pro tip: je kunt het erover hebben, maar je kunt het ook laten zien. Nou ja, niet alles… We zetten ook niet aan tot crimineel gedrag hier he, ahum.

Welke fails zijn er?

Welke tools gebruiken we?

Momenteel zijn we bezig te checken of deze tools lopen voor ons. Ze moeten simpel zijn, een video opleveren, geen gedoe met geld en accounts en uploaden naar teams.

De fails

Racisme

Deze voorbeelden haalden de landelijke media. Een metro-bestuurder en iemand met een fail over Ajax-speler Nouri.

Site gehacked, cheaters exposed

De Amerikaanse versie van Second Love, Ashley-Madison (life is short, have an affair), had 37 miljoen klanten in de database toen alle gegevens werden gejat. Met email adres, woonplaats en seksuele voorkeur. Dat is een goedkope dating service als je de hele database hebt 😉 maar het is ook een cadeautje voor afpersers.

Andere bekende leaks zijn:

  • panama papers (financieel)
  • snappening (leaked nudes)
  • ashley madison (vreemdgangers)
  • wachtwoorden (algemeen) tip: https://haveibeenpwned.com/
  • pizzagate (Bill Clinton/ Jeffrey Epstein) – of was dat nou nepnieuws?

Doen alsof je ouder bent

Je hebt gedaan alsof je ouder bent. Je bent ineens 17, of 18. Extra make-up. Volwassen kijken. Andere kleding op de foto.  Je gaat op Tinder volwassen lopen doen. Je weet wel. Je gaat daten.

En je date, die is “op Tinder” ook zo’n beetje 18, 19. Maar hij/zij heeft ook een vals profiel, want hij/zij is eigenlijk 34.

Fijne date!

Grooming / chatten met flirtende onbekenden

Dit Canadese meisje werd slachtoffer van een Nederlandse afperser. Ze pleegde zelfmoord.

De video heeft mogelijk een leeftijdsbeperking op Youtube.
Tilburger Aydin C. kreeg 10 jaar cel. Bron: https://www.ad.nl/binnenland/man-die-amanda-todd-dood-injoeg-mag-worden-uitgeleverd-aan-canada~a704ac72/

Phishing en nep-emails

Deze slechte email had geen kans.

Al onze leerlingen kregen al een mail van de FBI, die zelfs niet eens werd weggefilterd.

Herkenbaar: de “Klik Hier” (als webmaster ben je sowieso een nitwit als je dat doet maar het kan gebeuren) link gaat naar https://bit.ly/3cUXX_NOGWAT. Bitly, dat is een redirect service. Geen https://rabobank.nl dus je weet ’t als je ’t checkt.

De afzender was directievoorzitter@rabobank.jvanwijngaarden.nl. Dus dan weet je dat de website van jvanwijngaarden.nl is gehacked, ze een nieuwe subsite rabobank eronder hebben gebouwd en daar staat de pagina die je je inlogcode afsnoept en je geld van je rekening haalt.

Uitgelekte naaktfoto’s

Als ik rondvraag in klas 2 of 3 op andere middelbare scholen: ongeveer 2 leerlingen per klas stuurden naaktfoto’s.

Is naaktfoto’s sturen strafbaar? Nee. De politie ziet het sturen en ontvangen van naaktfoto’s voor eigen gebruik, ook onder de 18, als normaal deel van het opgroeien.

Wel strafbaar is: het doorsturen. En: het onder dwang laten maken van naaktfoto’s.

Ouder lesmateriaal op Internet gaat ervan uit dat je de fout maakt / de schuld hebt als jij die foto’s maakt. Krijg jij dus dubbel een slecht gevoel. Foto’s gelekt en je krijgt de schuld bij je mentor, je ouders, de politie…

Niet dat ik het aanraad, maar het verhaal is nu veranderd. Tegenwoordig is degene die doorstuurt een lul. En strafbaar.

https://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/hoe-een-hack-het-leven-van-een-profvoetbalster-heeft-verwoest-ik-begrijp-zelfmoord-nu-beter~aa42dfc3/

En, ook telefoons worden gehacked. Servers worden gehacked. Snapchat-broer Snapsave is al eens gehacked.

Wat denk je dat er dan gebeurt? The Snappening, de dikste digitale rel van 2014

Hoeveel geld denk je dat die foto / video oplevert bij professionele criminele handelaren in kinderporno?

Welcome to the real world.

Materiaal voor ouders (maar je kunt het gewoon ook zelf lezen) in de nieuwsbrief.pdf

Social Engineering / whatsappfraude

Dit topic had bovenaan moeten staan, want glad praten is de meest gebruikte en meest lucratieve criminele techniek. Om een huis of bedrijf binnen te komen. Om iemand geld over te laten maken. Ze checken eerst je social zodat ze je perfect kunnen nadoen. Mam we hebben gewonnen hoor en ik had geen last van mijn knie.

Mam ik heb een nieuwe nummer! Kun je even 999 overmaken?

Variantjes zijn er ook met Marktplaats en Tikkie.

Met social engineering kwam deze hacker zelfs gewoon bij de CIA binnen.

Sonja verloor dik 13.000 euro.

https://www.ed.nl/binnenland/sonja-is-slachtoffer-van-smishing-in-20-minuten-werd-13-250-euro-van-haar-rekening-weggesluisd~a6f3e5b7/

Haat-account / fake-account

Niet elke fail komt van een uitge-kookte crimineel.

Het haat-account overkomt je op een regenachtige depri zondag, als je haat hebt aan iemand van school of de club. Het is zo gemaakt en het houdt jou, je slachtoffer en de mentoren wekenlang zoet. Tot je jankend op moet biechten dat jij het echt was, ja.

Parodie account op Twitter voor Koningin Maxima. Er zijn er zeker 10.

Je hebt ook het parodie account. Dan doe je alsof, maar het is duidelijk te zien dat het nep is, en nog grappig ook. Niet te erg. Hoewel, ik heb wel eens een leerling gehad die een grap van De Speld had gebruikt als bron voor zijn sectorwerkstuk. Dat moesten we nog aan hem uitleggen ook!

Fake Account

Je kunt ook gewoon een mooi gesprek hebben met 1 van je eigen fake accounts. Kan dat wel? Deze wethouder bewijst: je wordt gesniperd en dan is het over met wethouder spelen.

Eloquent Architect 161

Eloquent Architect 161