Rubrics voor zelf-evaluatie

Jullie zijn allemaal zelflerende leermachines.

Eloquent Architect 161
Driemaal per jaar doe je een zelf-evaluatie. Je vult een aantal keer het zelf-evaluatie-form in, waarbij je telkens maar van 1 domein een update kunt doen. Je verwijst daarin naar eerdere scrapbooks en projecten op je site. Zelf-evaluatie form
Bronnen waar je uit kunt putten zijn de website Handreiking SchoolExamen Informatica van SLO en het Advies Informatica Programma1. Handreiking Schoolexamen SLO
2. Advies Informatica Programma.PDF

Waar sta ik?

Na deze posts kijk je nog eens naar het geheel en je positie in de domeinen. Speel met de filters in excel, zodat je van elk domein de hoogste score meest volwassen rups kunt vinden. Bepaal waar je staat in het totaallandschap van wat-kan-ik en wat-moet-ik.

Metafoor van de rups

In deze rubrics gebruiken we de metafoor van de rups. Dat komt namelijk: je weet aan het begin zelf ook niet wat voor vlinder je wordt. Maar als je je waardplant vindt, dan zie je vanzelf welke vlinders erop zitten. Zo’n vlinder ben jij ook! Het is de plant waar jij gaat verpoppen, waar je transformeert van saaie anonieme rups tot een kleurrijke, unieke vlinder.

We gaan, en dat werkt alfabetisch ook, de volgende stappen af:

  • ei
  • rups
  • verpopper
  • vlinder

Rupsen-ei

Het leven begint, jawel, als ei. Op alle 24 domeinen waardplanten ben je een ei! De wereld is heel groot en je komt voor geen meter vooruit. Je moet nog werken aan je skills. Je moet nog leren lopen, ei!

Rupsen-ei: level ei

Rups

Als je hebt leren lopen, dus je kunt een blaadje opeten tutorial volgen, soort van succesvol afmaken en naar het volgende blad lopen de volgende tutorial aanpakken, dan ben je rups.

Als rupsje ga je eten als een gek van al die lekkere blaadjes. Mmmmmm lekkerrrrrrr!! Opdrachten, tutorials, projecten. Aan de gang. En maar knagen van die domeinen.

Rups: level rups

Verpoppen in de waardplant

Van plant naar plant

Heb je je buikje vol bij deze waardplant dit domein? De sappige blaadjes zijn op. Rupsen die hier nog wel knagen zitten niet in jouw league. Je moet even parkeren, op adem komen en kijken wat er bij de andere waardplanten te beleven valt.

Op zoek naar je waardplant

Totdat je de juiste waardplant vindt. Daar knaag je jezelf nog 1x helemaal klem. En dan blijf je de komende maanden op die plant. Navigeer met roadmaps of overzichten van de domeinen waardplanten.

Verpoppen: level verpopper.

Vlinder

Als vlinder kun je vrij bewegen van de ene plant naar de andere. Ze zijn echt niet allemaal even lekker. Je gaat op zoek naar de bloemen en dan lik je de suiker van de bloemen.

Als je bent uitgegeten ga je even lekker in de zon liggen genieten van die goede herinneringen aan die mooie planten.

Als vlinder kun je een ander ook de weg wijzen.

In welke fase ben je?

Dit kan dus per domein anders zijn. Sterker: je moet per domein in de gaten hebben of je een ei, rups,

EiRupsVerpopperVlinder
Voeding. Lessen, projecten, tutorials, artefacten.Het lijkt of je de hele tijd hetzelfde doet, in kleine beetjesje zit op je plant en je weet telkens een nieuw blad te vinden op deze plant, om van te eten. Je hebt smaak gekregen en je weet een aantal sappige en minder sappige planten een plaats te geven.Je eet geen muffe bladeren meer, maar je likt de suiker van de bloemen.
Beweging

Voortgang van je leerproces
Je komt niet vooruit, je zit vastge- plaktJe kunt telkens op een ander blad van deze plant klimmen = een volgend onderwerp in dit domeinJe wisselt van plant naar plant (van domein naar domein) op zoek naar de lekkerste. Of je blijft een tijdje op dezelfde, als ‘m dat is.Je fladdert rond of je baadt lekker in het zonlicht. Je wijst anderen ook de weg.
Doelen

Kun je zelf doelen bepalen en stapjes maken om die te bereiken?
Je hebt geen idee wat onder en boven is. roadmap? domeinen, huh?Je hebt al minstens 1 sappige plant ontdekt. Je vindt zelf een volgend blad als de vorige op is.Met 1 vaste plant (domein) als thuis neem je soms een hapje van een buur-plant. Je weet de weg in de tuin.Alle doelen bereik je in een natuurlijke volgorde

Waar ga ik heen?

Waar zijn nog sappige planten? Welke onderwerpen wil je? In welke onderwerpen ben je nog een ei? In de hierna komende tutorial-serie / opdrachtenreeks / challenge / project kom je langs een aantal planten. Welk onderwerp kun je vinden zodat je in 1x een aantal planten kunt afgrazen?

Kies een strategie die past bij je levensfase: een ei vliegt niet zo best dus dat gaat gewoon niet.

Eloquent Architect 161

Eloquent Architect 161