VWO Examen Opdracht: Een psychologisch dashboard

Het favoriete doorstroomvak op Hogeschool en Universiteit van Informatica-leerlingen van deze school is: …. informatica, iets anders nerdy psychologie. Dus daar gaan we ons mee bezig houden. Als het te modelleren valt, dan kunnen we iets bouwen.

De moderne mens zit de hele dag online informatie te slurpen en soms wordt er ook gereageerd. Na 10 jaar is de tussenstand: we zijn massaal depressief. Je loopt bij de psycholoog of je kent iemand of je staat in de wachtrij.

In het volgende project ga je bijhouden hoeveel tijd je verklooit in welke emotie. En dan op de seconde graag. En dan gaan we dat eens analyseren.

David Hawkins

Hawkins is een psycholoog die al jaren terug heeft uitgezocht wat er met de hersengolven gebeurt als je in een bepaalde emotie zit. Daaruit is o.a. deze tabel gemaakt.

Voor deze 24 emoties maak je een dashboard waarop jijzelf of je coach / laborant aangeeft waar je nu zit. Ook is het handig als je geluid kunt opnemen, zodat je de tijdlijn weer opnieuw kunt afspelen.

Wat de coach wil met jouw app

 • zelfkennis en kennis van de psyche van je proefpersoon
 • welke emoties zit je in. Waardoor ga je nu juist omhoog / omlaag.
 • zijn er patronen of routes te herkennen? Valkuilen of juist?

Functioneel

Qua informatica betekent dit:

 • interactie ofwel klikken / bewegen
 • dashboard beweegt mee
 • hij onthoudt welke emotie je hebt, in volgorde na elkaar. Je hebt dus telkens 1 emotie tegelijk maar die verandert wel, van die naar die en daarna die emotie. Maak hier een visuele weergave van.
 • extra: opnemen en terug afspelen van audio / video
 • extra: exporteren gegevens / in een ander tool nader bestuderen

Filmpje

Maak een filmpje van max 3 minuten waarin je een demo geeft van je project. Je bent nu in je rol als gebruiker. Gebruik de Use-Case van een coach die een gesprek voert.

Het filmpje kun je opnemen met OBS-Studio. Gebruik de webcam en screenrecorder. Ga ervan uit dat dit filmpje niet buiten de school wordt gezien. Je gebruikt je programma zoals het bedoeld is. Geef enkele details uit het programma / code. Je hoeft niet alle 500 regels code helemaal toe te lichten. Let er wel op dat audio en video technisch in orde zijn.

Beoordeling

Je hebt 2 doelen in je opdracht. De beoordeling gebruikt deze 2 doelen en nog 2 rubrics regels.

3579
1. Project Management / Doorzetten / Overzicht houdenWe konden het niet afmaken want…..
In de les heb je tijd voor andere vakken of om een beetje te gamen.
Wij waren al heel vroeg klaar en gingen toen zitten niksen.
Na wat hulp van de docent is het ver genoeg af voor een zesje.Wij hebben tot diep in de nacht serieuze problemen getackled en dat kunnen we ook aantonen.We konden extra functies toevoegen toen de basis al werkte
2. Dashboard / Visual DesignEr is weinig te zien of te klikkenJe kunt klikken maar dan gebeurt er weinig

Het ziet er nogal saai uit.
Interactieve registratie van emoties in sequentie. Eigen extra’s bedacht en gerealiseerd. De bediening is meegenomen in het ontwerp.
3. VideoFilmpje is te brak of ontbreekt

Geen video = eindcijfer 4
Hier en daar audio of video niet goed, een kleine aanpassing was nodig.

Slechte video = maximum eindcijfer 6.
Audio en video technisch in orde en een eenvoudige start- en eindtitel


Beter

Goede audio / video om een cijfer van 6.5 of hoger te unlocken. Een video van max 7 minuten aub. Een goede audio mix. Hard bliep door je voice heen is niet een 9.
4. Coding StyleCTRL-C CTRL-V
Je hebt codes staan die je niet kunt uitleggen.
Lange lappen herhalende codes die dus beter hadden gekund.
Je gebruikt html buttons buiten het p5 canvas om.
Functies voor de meest voorkomende codes(8) Een opgeruimde draw() met voldoende comments. Begrijpelijk en gestructureerd. Classes van een ander in gebruik genomen.
(9) Eigen classes

Er is een tussen-cijfer dat 1/3 meetelt. Daarbij gebruiken we dezelfde rubrics maar voor de onderdelen 2. Dashboard en 3. Video geldt cijfer = cijfer + 2 ofwel je wordt voor het tussencijfer nog niet op volle kracht beoordeeld, tenzij je al een 9 hebt voor deze rubriek.

Suggesties

Tijdplanning

 • start: 27 februari
 • Tussencijfer inleveren: 29 maart : voorlopige code + filmpje
 • Final Inleveren: Woensdag 10 april. Code via replit, filmpje via eigen kanalen
 • Presentaties: Donderdag 11 april

Eloquent Architect 161

Eloquent Architect 161