Google’s corona-melder op android lekte toch data

Ook dat wilde Google pas toegeven nadat tech-zine The Markup het had gemeld. Toen de onderzoekers van AppCensus half februari aankwamen met het lek (in opdracht van Homeland Security) deed Google nog alsof er niks aan de hand was.

400 systeemapps van Google en hardware-partners hadden toegang. Naam van het toestel, MAC-adres en de advertising-id. Maar die is handig! Volgens AppCensus heeft een Android-toestel al gauw 100 van die apps op systeemniveau erop staan.

Bron: AGConnect

Ik denk zelf dat Google gewoon geen actieve herinnering had aan het openzetten van de info voor de apps.

eloquent architect

Ministerie legt waarschuwen via CoronaMelder tijdelijk stil om privacykwestie

https://www.nu.nl/tech/6130352/ministerie-legt-waarschuwen-via-coronamelder-tijdelijk-stil-om-privacykwestie.html

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/nieuws/2021/04/28/tijdelijk-geen-meldingen-van-mogelijke-besmetting-via-coronamelder

Opgelost?

In twee dagen heeft Google, volgens de minister die Google rechtstreeks gelooft, het probleem opgelost. Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Denk maar niet dat al die telefoons en al die modellen en al die versies van Android die er rondslingeren nu allemaal ineens geüpdatet zijn. Veel toestellen krijgen nauwelijks of geen updates meer. Houdt de fabrikant van het toestel de software tegen (3 jaar oud, koop maar een nieuwe) Hoe komt de nieuwe versie dan erop?

Een vriend van mij heeft een Google-telefoon. Pixel. Die krijgt haast elke nacht updates. De rest van jullie heeft een Android gebakken door Samsung en LG. Elke versie van elk toestel in elk land met elke specifieke provider firmware erop, die moeten allemaal geupdate. En de minister van VWS, hopelijk meer verstand van gezondheidszorg, gelooft Google dat dat allemaal in 2 dagen is gedaan. 2 maanden zou mooi zijn, 6 maanden is meer realistisch.

Wat draait u dan meneer?

Ik heb net een nieuwe besteld. Ik wilde een Android maar zonder Google. /e/ maakt er zo eentje. Qua hardware kies ik voor Fairphone (uit Amsterdam), want als er iets defect is bestel ik het en dan zet ik m erop. Nu wilde /e/ niet op mijn Fairphone 2 (faalhaas) dus kocht ik gewoon een Fairphone 3nogwat, geleverd door /e/ zelf, met e preinstalled.

Eloquent Architect 161

Eloquent Architect 161