👠 Casus: De Schoenengek

📖 Verhaaltje

Maak kennis met de Schoenengek! Het wordt een korte ontmoeting, want de schoenengek heeft niet zo veel te vertellen. Ze heeft een aantal hobby’s: Winkelen en schoenen verzamelen. Dat is het eigenlijk wel. Deze twee hobby’s gaan perfect samen. Of juist niet. Hangt er vanaf hoe je het bekijkt. Na elke keer shoppen komt ze weer thuis met zo’n 10 paar schoenen. Wat ze ermee moet? Joost mag het weten.

📝 Doel

De schoenengek heeft dus duizenden paren schoenen. En het is echt een zooitje. Alles in dozen, niks is te vinden. Is het vanwege de chaos dat ze zoveel paar schoenen heeft? Weet ze eigenlijk wel wat ze allemaal heeft? Nee Waarschijnlijk niet. Daarom moet er een systeem komen waarin ze al haar schoenen kan opslaan en terugvinden.

✅ Eisen

Je database ontwerp (ER-diagram, in draw.io) plus het bijbehorende tabelontwerp (ook draw.io) voldoen aan de volgende eisen:

  • Schoenen opslaan met foto en de belangrijkste eigenschappen;
  • Controleren of je een paar schoenen al hebt;
  • Als een schoen kapot, verloren of weggegeven is, moet je dit aan kunnen geven.
  • Een overzicht van de beschikbare schoenen op basis van eigenschappen (zoals filters in een webshop). Denk aan: Paarse schoenen die onder een gala jurk passen met een productiedatum vóór 1980. Oranje schoenen van Adidas bij dat ene model trainingspak. Of die ene schoenen die veel te groot zijn met maatje 53, maar wel die unieke gouden kleur hebben. De Balanciaga Sneakers Speed 2.0 van 795 euro is ontworpen door de ontwerper Demna Gvasalia. De schoenengek heeft dit paar gekocht bij de vaste leverancier voor dit merk, AB7 Sports. Van deze leveranciers worden geen gegevens bijgehouden behalve de naam – al deze nummers staan onder speed dial in de telefoon van de schoenengek,
  • Als een schoen ooit uitgeleend is, moet je kunnen vinden door wie (naam) en wanneer deze is geleend.
  • Een schoen kan aan maximaal één gelegenheid worden toegewezen. Je hebt gelegenheden die draaien om dresscode en je hebt gelegenheden die vooral om de vloer of bodem gaan.
  • Van elk merk houd je één leverancier en één designer bij.
  • Van alle opgenomen kledingstukken die matchen met een bepaald paar schoenen, nemen we alleen de volgende gegevens op: kledingsoort (sokken, jassen), kleur, merk, omschrijving, foto. Dit merk verwijst naar dezelfde entiteit als de schoenenmerken.

🏅 Rubrics

Als dit een toetsvraag was, was de beoordeling als volgt geweest. Voor deze casus als huiswerk geld: beiden 0.25 punt.

3579
ER-DiagramAttributen hangen aan de verkeerde entiteitDe relaties zijn incorrect aangegevenRelaties en entiteiten correct Alle attributen correct
TabellenschemaDe veldnamen zijn niet voorzien van een typeDe FK’s en PK’s zijn niet 100%De FK’s en PK’s kloppenAlle details kloppen

Oplossing van de casus

Vraag bij je docent om het wachtwoord van de pagina Oplossing Casus Schoenengek na de inleverdatum van de casus.