Provincie gaat Algoritmes opengooien

Een jaar of 5 terug kwam op de Open Data hype. Databases werden online beschikbaar gemaakt – typisch met REST JSON-API’s maar soms ook gewoon downloads van tabellen. Maar sinds 2018 – de afgelopen 3 jaar – ding de ontwikkeling van AI nogal hard en daarom gaat de provincie Noord-Holland de AI Algoritmes die ze hebben opgezet nu ook in de etalage gooien.

Dit is allemaal deel van de Data-Strategie geschreven door dedeputeerde (een provinciale minister) van ICT en Data, Edward Stigter.

Data helpt ons om resultaten te realiseren bij de maatschappelijke opgaven waar wij voor staan, zoals het verbeteren van de biodiversiteit en de energietransitie

Ethiek (goed fatsoen) is een belangrijk topic in de provincie bij het gebruik van Open Data en algoritmes. Transparantie (laten zien wat je hebt), zeggenschap over je eigen data en legitiem en gecontroleerd gebruik zijn onmisbare uitgangspunten. Hiervoor werkt de provincie samen met Tada, een organisatie die lastige vragen stelt over digitale steden en workshops geeft verantwoordelijk met data om te leren gaan.

https://www.noord-holland.nl/Actueel/Archief/2021/Mei_2021/Provincie_Noord_Holland_maakt_algoritmes_openbaar

https://tweakers.net/nieuws/181970/provincie-noord-holland-wil-algoritmes-die-het-gebruikt-openbaar-maken.html

Eloquent Architect 161

Eloquent Architect 161