Gemeente Dortmund gaat Open Source

Na een eerdere stoplichtaffaire van München met Open Source gaat nu ook Dortmund overstag. Waar mogelijk gaan ze Open Source inzetten en bij eigen ontwikkeling of in-opdracht ontwikkeling gaan ze zelf Open Sourcen.

Open Source is een softwarelicentie waarbij je met de ‘binary’ uitvoerbaar programma ook de broncode mee moet leveren. Je krijgt dan de vrijheid om aan het programma te sleutelen en om je veranderingen weer verder te verspreiden. Dan heb je nog twee varianten: bij Free Software moet de licentie ook altijd ‘free’ blijven maar bij Open Source zou je ook mogen omzetten naar een commerciële ‘proprietary’ licentie.

Open Source werd populair met de software die aan de basis staan van het Internet: de Apache Webserver, Sendmail mailserver en Bind Name Server. Dit alles maakt deel uit van standaard Linux distributies sinds de nineties. Bijna twintig jaar heeft Microsoft een harde campagne tegen de Linux-wereld gevoerd maar sinds een jaar of 5, 6 zijn ze om. Open Source, waar al libraries zijn voor tal van problemen en toepassingen maakt ‘agile’ ontwikkeling mogelijk. Daarom levert Microsoft tegenwoordig meestal een Open Source licentie bij haar ontwikkelomgevingen: anders heeft niemand belangstelling.

Bij Open Source gaat het in principe dus om de licentievorm en niet direct over de keuze voor een software stack zus of zo.

eloq arch

Eloquent Architect 161

Eloquent Architect 161